5 dodataka za povećanje performansi u zimskim sportovima
Vrijeme čitanja: 4 min

5 dodataka za povećanje performansi u zimskim sportovima

Vrijeme čitanja: 4 min
Zimi, pravilna prehrana je još važnija.
5 dodataka za povećanje performansi u zimskim sportovima

Da li si i ti ljubitelj zimskih sportova? Onda si vjerojatno jednako uzbuđen zbog zimskih mjeseci kao i mi. Skijanje, skijaško trčanje, klizanje ... Ovi i mnogi drugi sportovi odličan su način da sportaši izdržljivosti ostanu aktivni tijekom zime.

No, sve te aktivnosti predstavljaju fizički napor i zahtijevaju izdržljivost, a za to je potrebna i pravilna prehrana. Aktivnosti na snijegu dodatno otežava hladnoća i velika nadmorska visina, što tvom tijelu predstavlja dodatni izazov i povećava potrebu za opskrbom s najboljim nutrijentima.

Zimski sportovi izdržljivosti skijanje
Zimski sportovi izvrsni su za sportaše izdržljivosti kako bi ostali aktivni tijekom zime, ali ne zaboravi na pravilnu prehranu.

U ovom blogu otkrit ćeš 5 najboljih dodataka prehrani za pravilno suočavanje s izazovima koje predstavljaju zimski sportovi.

1. Energetske pločice

Ugljikohidrati su glavni izvor goriva za tvoje tijelo. Iznimno su važni tijekom aktivnosti visokog intenziteta, bez obzira kojim se sportom bavite.

I imaj na umu da hladnoća i velika nadmorska visina povećavaju potrošnju glukoze, što zauzvrat povećava potrebu tvog tijela za ugljikohidratima. Želiš li saznati više o unosu ugljikohidrata tijekom tjelovježbe, pročitaj ovaj blog.

Izuzetno hranjiv i ukusan način da svome tijelu tijekom intenzivnog vježbanja osiguraš ugljikohidrate je odgovarajuća energetska pločica koja predstavlja odličan izvor brze energije.

Iako je dodatak izvrsnog okusa uvijek cijenjen, sam okus postaje još važniji u zimskim uvjetima jer niske temperature i velike nadmorske visine često uzrokuju gubitak apetita.

Koju energetsku pločicu preporučujemo?

4Energy Bar – 4Energy 

Best Energy Bar for Winter Sports
4Energy pločica ukusan je i hranjiv izvor brze energije koji možeš ponijeti sa sobom kamo god ideš!

2. Izotonični sportski napitak

Pri hladnim zimskim temperaturama hidratacija se često zanemaruje, ali ostati pravilno hidratiziran jednako je važno kao i tijekom ljetnih aktivnosti.

Niske temperature mogu smanjiti osjećaj žeđi, ali također povećavaju potrebu za unosom tekućine, budući da hladan zrak sadrži manje vode od toplog zraka, a disanjem gubite više vode. Znojenjem gubite i elektrolite, a i njih morate nadoknaditi.

Tu na scenu stupaju izotonični sportski napitci.

Izotonični sportski napitak osigurava ti ugljikohidrate za energiju i vodu s elektrolitima za hidrataciju. Dobar izotonični sportski napitak sadržavat će sastojke koji imaju visoku stopu apsorpcije i ne uzrokuju probavne probleme.

Na taj način možeš ostati potpuno hidriran nadoknađujući minerale izgubljene znojenjem te sačuvati glikogen u mišićima i jetri, što će uvelike povećati tvoju izdržljivost.

Koji izotonični sportski napitak preporučujemo?

Nrgy Unit Drink – Nduranz

Isotonic Sports Drink Nrgy Unit Drink
Nrgy Unit Drink najučinkovitiji je izotonični sportski napitak na tržištu koji pruža visoku razinu apsorpcije bez probavnih problema.

3. Napitak za oporavak 

Nakon svake intenzivne vježbe moraš se pobrinuti za pravilan oporavak mišića.

Za optimalan oporavak, moraš unijeti obrok s elektrolitima, ugljikohidratima i proteinima unutar 30 minuta nakon treninga. To će ti omogućiti da se rehidriraš, napuniš zalihe glikogena i nahraniš svoje mišiće.

Primjeri obroka za oporavak su:

  • bijeli kruh s grčkim jogurtom i džemom,
  • ricotta s bananom i medom,
  • čokoladno mlijeko.

Ali stvar je u tome što nijedan od ovih obroka ne sadrži točnu kombinaciju hranjivih tvari koja ti je potrebna. Nadalje, imati takav obrok na raspolaganju unutar vremenskog okvira koji je potreban za optimalni oporavak mišića može biti teško.

Iz tog razloga sportaši koriste dodatke prehrani za poticanje optimalnog oporavka nakon treninga. Najbolji dodaci prehrani za to su napitci za oporavak.

Koji napitak za oporavak preporučujemo?

Recovery Whey Formula – 4Energy

Regeneracijski napitak Recovery Whey Formula
Recovery Whey Formula sadrži sve što je potrebno tvom tijelu nakon intenzivnog dana na snijegu: ugljikohidrate, proteine i elektrolite!

4. Vitamin D

Tijekom zimskih mjeseci sunčeve zrake u Europi su preslabe da bi omogućile sintezu vitamina D, što može dovesti do nedostatka vitamina D.

Vitamin D igra ključnu ulogu u nekoliko područja:

  • zdravlje kostiju,
  • rad mišića,
  • imunološki sustav.

Dobar način za dobivanje vitamina D je konzumiranje hrane, kao što je masna riba (losos, skuša), žumanjci, obogaćeni mliječni proizvodi i gljive. Nažalost, današnja hrana općenito je siromašna vitaminom D. Zato ti preporučujemo da ga unosiš kao suplement.

Koji vitamin D suplement preporučujemo?

Vitamin D3+ s kokosovim uljem – 4Endurance Pro

Vitamin D3+ s kokosovim uljem
Visokokvalitetan izvor vitamina D koji osigurava najviše razine apsorpcije ovog ključnog nutrijenta.

5. Željezo

Sportaši koji treniraju na velikim nadmorskim visinama moraju pripaziti na unos željeza, jer se potrebe za željezom povećavaju zbog stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Iz tog razloga, gubitak željeza i nedostatak željeza vrlo su česti u zimskim sportovima.

Željezo je ključno za održavanje nekoliko procesa u tvom tijelu:

  • protok kisika,
  • imunološki sustav,
  • rad mišića,
  • izdržljivost,
  • i još mnogo toga.

Željezo je također važno ako želiš povećati svoj VO2 max. Ako želiš saznati više o tome kako povećati svoj VO2 max dodacima prehrani, pogledaj naše najbolje preporuke.

Kako bi spriječili nedostatak željeza i omogućili svom tijelu da pravilno funkcionira, dobra je ideja nadoknaditi željezo, posebno za sportašice.

Koji izvor željeza preporučujemo?

Iron+ – 4Endurance Pro

Najbolji izvor željeza za zimu
Visokokvalitetni izvor željeza s vitaminom C i ekstraktom lista maline za sprječavanje nedostatka željeza u zimskim mjesecima.

Zaključak

Zbog niskih temperatura zima je specifičan dio godine. Snijeg i hladnoća često mogu umanjiti osjećaj gladi i žeđi, što može dovesti do nedostataka u prehrani.

Kao i drugi sportovi izdržljivosti, zimski sportovi zahtijevaju pravilnu prehranu kako bi tvoje tijelo funkcioniralo u najboljem redu te očuvalo zdravlje i izdržljivost.

Pobrini se za svoju razinu energije energetskim pločicama ili izotoničnim sportskim napitcima. Izotonični napitci ti također omogućuju brigu o pravilnoj hidrataciji, još jednom ključnom elementu sportske prehrane.

Nakon svake intenzivne aktivnosti, briga o pravilnom oporavku mišića je neophodna ako želiš očuvati svoje performanse tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Najbolji način za to je konzumacija napitka za oporavak, poželjno unutar 30 minuta nakon aktivnosti.

Pogotovo tijekom zime, iscrpljenost i manjak vitamina D vrlo su česti. Budući da je teško dobiti dovoljno vitamina D iz hrane, visokokvalitetni suplementi su izvrstan izbor.

Još jedan čest problem u zimskim sportovima je nedostatak željeza. Osobito bi sportašice trebale suplementirati željezo.

AbsoluteAbsolute
4Endurance Pro

84 kapsula

VO2max pojačivač

Standardna cijena€59,99 Cijena na sniženju€30,00
- 50%
FusionFusion
4Endurance Pro

90 kapsula

Sagorijevanje masti, VO2 max

Cijena na sniženju€39,99
MeltdownMeltdown
4Endurance Pro

Ukloni višak vode, otopi masti

Cijena na sniženju€39,99
Moćan multivitamin za sportašeMoćan multivitamin za sportaše
4Endurance Pro

90 kapsula

Vitamini, minerali, adaptogeni

Cijena na sniženju€19,99