Kolagen za sportaše
Vrijeme čitanja: 4 min

Kolagen za sportaše

Vrijeme čitanja: 4 min
Zaštitite svoje zglobove, mišiće i ligamente.
Kolagen za sportaše

Ako još ne koristiš kolagen, posveti nam nekoliko minuta svog vremena. Istražit ćemo zašto je kolagen iznimno koristan, ako ne i nužan dodatak prehrani sportaša.

Što je kolagen?

Riječ je o vlastitom tjelesnom proteinu koji predstavlja oko 25 posto svih proteina u tijelu, a nalazi se u koži, hrskavici i vezivnom tkivu.

Do 25. godine života tijelo ga proizvodi samo, pa ga do tada nema smisla dodavati, osim ako si ozlijeđen ili već osjećaš istrošenost od sporta. Nakon 25. godine, proizvodnja kolagena se usporava i priča se preokreće.

Kolagen je odgovoran za zdravlje zglobova, mišića, tetiva i vezivnog tkiva, a brine se i za zdravlje i izgled kože, kose i noktiju.

Upravo zbog navedenog kolagen se koristi prvenstveno u industriji ljepote, dok se njegova uloga u svijetu sportske prehrane skoro pa zanemaruje.

Međutim, mnoga istraživanja i iskustva sportaša pokazuju da je unos kolagena iznimno koristan iz više razloga.

Kolagen je vlastita tjelesna bjelančevina čija proizvodnja s godinama počinje opadati.

Zašto je kolagen koristan za sportaše?

U prirodi modernog sporta je da sportaši tjeraju svoja tijela do granica izdržljivosti. Kao rezultat toga, redovito koketiraju s istrošenošću i ozlijedama.

Kolagen je ključan za održavanje zdravlja i čvrstoće svih dijelova tijela koji su neophodni za sportaše.

  • Štiti zdravlje zglobova, hrskavice i kostiju
  • Štiti i potiče rast mišićne mase
  • Održava fleksibilnost i čvrstoću tetiva i vezivnog tkiva

Ako si sportaš izdržljivosti, tvoji su zglobovi, hrskavice i tetive još više izloženi pa bi ih bilo dobro maksimalno zaštititi.

To vrijedi i za mišićnu masu koja sama dodatno štiti zglobove i kosti. Nakon 20. godine tvoje tijelo gubi 5% mišićne mase svakog desetljeća, a kolagen čini čak 10% mišićne mase, tako da i s ove točke gledišta dodavanje kolagena može biti vrlo korisno.

Kolagen štiti tvoje zglobove, štiti mišićnu masu i održava tetive i ligamente fleksibilnima.

400 g
Pro FlexPro Flex
Pro Flex Pro Flex
4Endurance Pro

Potpuna potpora zglobovima

Standardna cijena€39,99 Cijena na sniženju€29,99
- 25%
90 tableta
Kolagen+Kolagen+
Kolagen+
4Endurance Pro

S hijaluronskom kiselinom i vitaminom C

Standardna cijena€19,99 Cijena na sniženju€9,99
- 50%
60 kapsula
Run & Bike Flexrun & bike flex, glukozamin za trkače
Activlab

Cijena na sniženju€14,99
300 g
Kolagen
Applied Nutrition

Cijena na sniženju€29,99

Kolagen nakon ozljeda

Kad se sportaš ozlijedi, to je mnogo više od same ozljede. To ga tjera na neaktivnost, a kod profesionalnih sportaša  to može značiti i kraj njegove karijere.

Kolagen dokazano potiče oporavak nakon ozljeda te ga liječnici preporučuju u tu svrhu.

Vrhunski slovenski trkač na 400 metara, Luka Janežič, jedan je od atletičara koji je doživio izuzetno tešku ozljedu koja je ozbiljno ugrozila njegovu karijeru. Tijekom štafete potpuno je potrgao tetivu, što je za trkača najteža moguća ozljeda. Barem se možemo kiselo nasmijati ovom tragičnom događaju, jer je Luka u cilju pao s potrganom tetivom, a ekipa je oborila državni rekord.

Luka JanežičLuka Janežić koristi suplemente s kolagenom za bržu rehabilitaciju nakon ozljede.

Luka ništa ne želi prepustiti slučaju pa za svoju rehabilitaciju koristi sve što mu omogućuje brži i bolji oporavak. To također uključuje redovitu nadoknadu kolagena.

"Liječnici su mi savjetovali da što prije nakon operacije počnem koristiti kolagen kako bi tetiva što brže zacijelila. Kontaktirao sam svog dugogodišnjeg sponzora 4Endurance koji mi je u tome rado pomogao. Kolagen sam počeo koristiti odmah nakon operacije i koristiti ću ga i ubuduće."
- Luka Janežič

Dodatak prehrani Collagen+

Činjenica je da kolagen možemo unijeti i hranom. Meso, riba, jaja, mliječni proizvodi, mahunarke, pa i toliko hvaljena juha od kostiju, i mnoge druge namirnice sadrže kolagen.

Problem je što tijelo ne može apsorbirati kolagen u probavnom traktu, pa se on u ovom obliku vrlo slabo apsorbira. Hidrolizirani kolagen, kakav možete pronaći u dodacima prehrani, razgrađuje se na peptide, što omogućuje značajno bolju apsorpciju u želucu. Osim toga, vitamin C neophodan je za sintezu kolagena kojeg u ovim namirnicama nema prirodno.

Dodatak prehrani Collagen+ izvor je hidroliziranog kolagena visoke apsorpcije i dodanog vitamina C koji ti omogućuje zaštitu zglobova, tetiva, ligamenata i mišićne mase. Osim toga, sadrži hijaluronsku kiselinu koja dodatno štiti tvoje zglobove.

Kolagen za sportašeCollagen+ namijenjen je tebi, športašu, kao dodatna zaštita za tvoje izmoreno tijelo ili dodatna pomoć pri oporavku od ozljeda.

Da li kolagen doista djeluje?

Moraš biti svjestan da je kolagen samo protein, a ne čudotvorni dodatak prehrani. Bilo da se radi o prevenciji ili liječenju, nadopuna kolagenom daje dodatnih nekoliko postotaka koji mogu učiniti razliku, ali neće učiniti čuda. Koliko ti ta razlika znači, moraš sam procijeniti.

Pokušat ću sve što je moguće," komentirao je Luka Janežič, koji dobro zna da mu kolagen neće nekim čudom zaliječiti pokidanu tetivu. No, dobro zna da je svaka pomoć dobrodošla i da je svaki postotak bitan, pogotovo kada je riječ o vrhunskom sportu.

Tako moraš i sam/a također gledati na svoje zdravlje i tijelo. To je kombinacija mnogih, međusobno povezanih čimbenika. Od zdrave prehrane i smislene upotrebe dodataka prehrani do pravilnih metoda treninga i psihičke ravnoteže.

Da, kolagen djeluje. To dokazuju mnoga istraživanja, a liječnici to podupiru svojim savjetima te tome također svjedoče i iskustva sportaša. Koliko je djelovanje u postotcima, ostaje otvoreno pitanje.

Zaključak

Tako moraš i sam/a gledati na svoje zdravlje i tijelo. To je kombinacija mnogih međusobno povezanih čimbenika. Od zdrave prehrane i razumne upotrebe dodataka prehrani do ispravnih metoda treninga i psihičke ravnoteže.

Da, kolagen djeluje. To dokazuju mnoga istraživanja, liječnici to svojim savjetima podupiru, a iskustva sportaša tome svjedoče. No, koliko to djeluje u postocima, ostaje otvoreno pitanje.

Kolagen je vlastita tjelesna bjelančevina čija proizvodnja u tijelu počinje opadati nakon 25. godine života.

Kolagen predstavlja 10% vaše mišićne mase i između ostalog brine o zdravlju kostiju, hrskavice, ligamenata, tetiva, vezivnog tkiva i zglobova.

Apsorpcija s hranom je niska, pa bi ga trebalo nadopunjavati dodacima prehrani.

Collagen+ sadrži hidrolizirane peptide kolagena koje tijelo lakše apsorbira. Osim toga, sadrži vitamin C koji je ključan za sintezu kolagena te hijaluronsku kiselinu koja dodatno štiti tvoje zglobove.

Kolagen je koristan i za prevenciju i za liječenje ozljeda, ali ne očekuj čuda. Kao i uvijek, govorimo o postocima koji ti osobno mogu biti manje ili više važni.

Naše je mišljenje da su dodaci prehrani s kolagenom vrlo zanimljivi, iako još ne u potpunosti istražen način za zaštitu tijela od stresa i opterećenja našeg omiljenog sporta.

Čitaj više:

Zanimaju li te svi detalji o kolagenu i njegovom djelovanju?

- Zdravlje kosti i zglobova - kako se čim bolje pobrinuti za svoje zglobove

400 g
Pro FlexPro Flex
Pro Flex Pro Flex
4Endurance Pro

Potpuna potpora zglobovima

Standardna cijena€39,99 Cijena na sniženju€29,99
- 25%
90 tableta
Kolagen+Kolagen+
Kolagen+
4Endurance Pro

S hijaluronskom kiselinom i vitaminom C

Standardna cijena€19,99 Cijena na sniženju€9,99
- 50%
60 kapsula
Run & Bike Flexrun & bike flex, glukozamin za trkače
Activlab

Cijena na sniženju€14,99
300 g
Kolagen
Applied Nutrition

Cijena na sniženju€29,99