Mršavljenje uz L-karnitin dodatke prehrani. Da ili ne?
Vrijeme čitanja: 5 min

Mršavljenje uz L-karnitin dodatke prehrani. Da ili ne?

Vrijeme čitanja: 5 min
Saznaj više o tome kako L-karnitin utječe na sagorijevanje masti.
Mršavljenje uz L-karnitin dodatke prehrani. Da ili ne?

L-karnitin je sve popularniji dodatak prehrani u sportu. Mnogi sportaši koriste suplemente L-karnitina kako bi potaknuli svoje tijelo da postane učinkovitije u sagorijevanju masti i transformaciji masti u energiju.

U ovom blogu analiziramo ovaj derivat aminokiseline i predstavljamo naš energetski gel s L-karnitinom, kreiran da na najbolji mogući način iskoristi učinak L-karnitina u kombinaciji s ugljikohidratima.

Što je L-karnitin?

L-karnitin je biološki oblik karnitina koji se stvara u vašim bubrezima pomoću dvije aminokiseline, lizina i metionina.

L-karnitin ima važnu ulogu u metabolizmu masti. Zaslužan je za transformaciju triglicerida u energiju, posebno tijekom vježbanja niskog intenziteta, a istovremeno smanjuje mliječnu kiselinu u mišićima i osigurava stabilnu razinu energije.

Naprotiv, njegov se učinak najviše osjeti kada ga nedostaje. To se često događa vegetarijancima i veganima ili ljudima koji pate od genetskih poremećaja, no takvi se problemi rijetko pripisuju nedostatku karnitina.

Najlakši način da se L-karnitin dobije je konzumacijom crvenog mesa, zbog čega ljudi koji ne jedu crveno meso često pate od nedostatka L-karnitina.

L-karnitin je neophodan za metabolizam masti.

Što je acetil L-karnitin?

Acetil-L-karnitin je oblik karnitina i važan prekursor mnogih neurotransmitera, poput acetilkolina. Acetil-L-karnitin poboljšava kognitivne sposobnosti, povećava sagorijevanje masnoće i ubrzava metabolizam.

 Acetyl-L-carnitine 4Endurance ProPovećaj svoje kognitivne sposobnosti i smanji osjećaj umora uz Acetil-L-karnitin 4Endurance Pro!

Ako želiš iskoristiti brojne dobrobiti acetil-L-karnitina, pogledaj naš visokokvalitetni dodatak Acetil-L-Karnitin 4Endurance Pro koji ti omogućuje:

  • poboljšanje kognitivnih sposobnosti,
  • smanjenje umora,
  • ubrzanje metabolizma. 

Acetil-L-karnitin povećava razinu energije i poboljšava kognitivne sposobnosti.

L-karnitin i sagorijevanje masti

L-karnitin je više od dodatka za sagorijevanje masti, on je i tvar koja optimizira funkciju stanične energije.

Istraživanja pokazuju da L-karnitin povećava koncentraciju neurotransmitera i optimizira njegovu funkciju na razini mitohondrija.

Analizirali smo nekoliko studija koje istražuju učinak L-karnitina na sportsku izvedbu, gubitak tjelesne težine i sagorijevanje masti.

L-carnitine and weight lossZašto mnogi sportaši uzimaju suplemente L-karnitina u kombinaciji sa šećerom?

Došli smo do zaključka da nema značajnih dokaza da L-karnitin može poboljšati dugoročni gubitak težine.

Istina je da njegov pozitivan učinak na funkciju mitohondrija može učiniti da osjećaš više energije i omogućiti ti bolje izvođenje treninga, ali to se također može postići adaptogenima, koji su u tom pogledu, čini se, učinkovitiji. Saznaj više o adaptogenima i kako ih na najbolji način iskoristiti.

Usredotočimo se na rezultate nekih studija o učincima L-karnitina.

  • Meta-studija koja je uključivala 9 kliničkih studija s 911 sudionika potvrdila je da su tijekom vremena sudionici u prosjeku izgubili nešto masti (1,33 kg naspram 0,57 kg), ali nakon meta-regresijske analize gubitak masti bio je blizu nule.
  • Brojna istraživanja suplementacije s visokim unosom karnitina nisu pokazala značajan učinak karnitina na gubitak težine. Zapravo, 36 žena s prosječnom pretilošću nakon 8 tjedana aerobnih vježbi nije pokazalo nikakve promjene u tjelesnoj masi ili tjelesnoj konstituciji, iako su konzumirale vrlo visoku dozu od 4 grama L-karnitina dnevno.
  • Turska studija, s druge strane, pokazala je da suplementacija 3-4 grama L-karnitina dnevno produljuje vrijeme do iscrpljenosti i smanjuje puls kod profesionalnih nogometaša.

Ove studije pokazuju da je L-karnitin prvenstveno tvar koja optimizira staničnu funkciju. Drugim riječima, ujedinjuje funkciju anaerobnog i aerobnog metabolizma, što poboljšava vašu sportsku izvedbu.

l-carnitine in sportsNaši sportaši koriste L-karnitin s energetskim gelovima kako bi kombinirali njegov učinak s izvorom ugljikohidrata.

 Zašto ne mogu smršavjeti ni uz dijetu i trening?

Razlog je tvoj metabolizam. Što si bliže anaerobnom pragu i što ti se broj otkucaja srca više ubrzava, to tvoje tijelo više crpi energiju iz glikogena, izvora glukoze pohranjene u tvom tijelu, umjesto da sagorijeva masnoće. Nauči kako možeš usporiti potrošnju glikogena punjenjem goriva.

S druge strane, sporo hodanje potaknuto masnim kiselinama oduzima previše vremena i oslobađa previše hormona stresa da bi bilo učinkovito.

Uloga L-karnitina je aktiviranje procesa koji se inače odvijaju tijekom vježbanja niskog intenziteta čak i kod vježbanja srednjeg i visokog intenziteta. Zbližavanje dva naizgled različita metabolizma olakšava dobivanje energije i oksidaciju željenih izvora, kao što su masti.

Koja je najbolja doza L-karnitina?

Kako bi potaknuo metabolizam masti tijekom treninga srednjeg i visokog intenziteta s L-karnitinom, ne moraš konzumirati prekomjerne doze od 5 grama ili više.

Preporučujemo unos od 1000 mg L-karnitina dnevno u jednoj dozi. Također preporučujemo korištenje L-karnitin tartarata, oblika L-karnitina s najvećom stopom apsorpcije.

L-karnitin tartat, ako se uzima sa šećerom (ili izvorom jednostavnih ugljikohidrata), omogućuje sagorijevanje masti intenzitetom gdje bi se obično koristio samo glikogen.

Sagorijevanje masti dok jedeš šećer?

Čini se kao paradoks, ali L-karnitin je učinkovit u sagorijevanju masti samo ako unosiš dovoljne količine šećera odnosno ugljikohidrata.

Konzumacija ugljikohidrata tijekom treninga omogućuje ti očuvanje zaliha glikogena, što ti omogućuje duži trening i sagorijevanje većeg broja kalorija. Također, usporava oslobađanje hormona stresa kortizola, koji je neophodan za zaštitu tvojih mišića tijekom treninga.

L-karnitin, s druge strane, omogućuje oksidaciju masti čak i tijekom intenzivnog treninga. Zbog toga u kombinaciji s ugljikohidratima omogućuje očuvanje zaliha glikogena i korištenje masnih kiselina kao izvora energije.

Iz tog razloga, suplementi L-karnitina korisni su prvenstveno sportašima visokog intenziteta koji više cijene izvedbu nego gubitak težine. U stvari, L-karnitin pruža nekoliko prednosti tijekom intenzivnih treninga.

  • Smanjuje otkucaje srca
  • Povećava snagu
  • Povećava vrijeme do iscrpljenosti
  • Smanjuje hormone stresa
  • Poboljšava hormonalnu ravnotežu

l-carnitine and carbohydratesUgljikohidrati i dodaci L-karnitina dobitna su strategija za održavanje visoke razine energije.

Studija koju je provelo Sveučilište u Nottinghamu među sportašima koji su uzimali kombinaciju L-karnitina i ugljikohidrata pokazala je poboljšanja u mnogim područjima.

  • Smanjenje potrošnje mišićnog glikogena od 55% pri 50% VO2 max i smanjenje od 38% pri 80% VO2 max.
  • Poboljšana energetska učinkovitost unutar anaerobne zone zahvaljujući dodatnom izvoru masti.
  • Povećana potrošnja masnih kiselina blizu laktatnog praga, što rezultira poboljšanom tjelesnom kompozicijom.
  • Smanjenje laktata.
  • Fizička sposobnost povećana je za 21%.
  • Smanjenje subjektivnog osjećaja umora.

Prednosti energetskog gela s L-karnitinom

Energetski gel s L-karnitinom 4Endurance Pro sadrži 1,2 grama L-karnitina i 22 grama ugljikohidrata po gelu.Konzumacija L-karnitina u kombinaciji s ugljikohidratima omogućuje ti sagorijevanje masnih kiselina čak i pri visokom pulsu kada bi normalno samo oksidirao glikogen.

Smanjenje nakupljanja mliječne kiseline i povećanje laktatnog praga smanjuje razinu umora, a tvoji će mišići biti manje kiseli i bolni.

Energetski gel s L-karnitinom sadrži i 25 mg polifenola zelenog čaja po gelu. Polifenoli zelenog čaja induciraju termogenezu i potiču oksidaciju masti u tvom tijelu, što dodatno povećava tvoju sposobnost transformacije masti u energiju.

Nauči kako možeš maksimizirati sagorijevanje masti kombinacijom energetskog gela  s L-karnitinom i Fusionom.

Ako želiš iskoristiti kombinaciju L-karnitina i ugljikohidrata tijekom treninga za pretvaranje masti u energiju, pogledaj energetski gel s L-karnitinom 4Endurance Pro!

Energy gel with L-carnitineEnergetski gel s L-karnitinom kombinira izvor ugljikohidrata i L-karnitina za poticanje tvog tijela na učinkovito sagorijevanje masti tijekom intenzivnog treninga.

Zaključak

L-karnitin je sve popularniji dodatak u sportovima izdržljivosti. Uglavnom ga koriste sportaši kako bi stimulirali svoje tijelo da postane učinkovitije u pretvaranju masti u energiju.

Iako nema značajnih dokaza da L-karnitin može poboljšati dugoročno mršavljenje, neophodan je za metabolizam masti. Kako bi to postigao, moraš unositi dovoljne količine šećera, odnosno ugljikohidrata, kako bi sačuvao zalihe glikogena i usporio otpuštanje kortizola.

Energetski gel s L-karnitinom sadrži 1,2 grama L-karnitina i 22 grama ugljikohidrata po gelu, što ti omogućuje sagorijevanje masnih kiselina čak i pri visokom pulsu, kada bi inače samo oksidirali glikogen. I ne samo to, sadrži i 25 mg polifenola zelenog čaja, što dodatno povećava tvoju sposobnost pretvaranja masti u energiju.