Iznad laktatnog praga
Vrijeme čitanja: 4 min

Pređi iznad praga

Vrijeme čitanja: 4 min
Iznad laktatnog praga

Tvrtka Nduranz na trg donosi novi proizvod koji se temelji na jednom od najstarijih dodataka prehrani u svijetu sportske prehrane - sodi bikarboni.

Radi se o Nrgy Unit Drink Buffer-u, mješavini ugljikohidrata u omjeru glukoze i fruktoze 1:0,8 te soda bikarbone. Rezultat je dodatak prehrani koji će ti omogućiti da pređeš iznad praga.

Napitak sa sodom bikarbonom i ugljikohidratimaŽeliš povećati izdržljivost iznad laktatnog praga? Onda je ovo proizvod za tebe.

Unos sode bikarbone za sportaša ima brojne prednosti:

  • Povećanje izdržljivosti
  • Bolji učinak iznad laktatnog praga
  • Smanjenje kiselosti tijela
  • Snažniji i duži sprintevi 

Kako djeluje soda bikarbona?

Soda bikarbona ima ergogeni učinak, slično kao kofein. To jednostavno znači da je dodatak koji poboljšava sportski performans.

Soda bikarbona je kemijski pufer koji pomaže u regulaciji pH-a u tijelu. Domaće rečeno, opire se kiselosti tijela koji je posljedica intenzivnog treninga i uzrokuje dobro poznati osjećaj pečenja u mišićima tj. umor mišića.

Održavanje stušnja pH-a u tijelu tvojim mišićima omogućuje da duže vremena funkcioniraju u visokim pogonima. Naravno to ne ide u neodređeno, stoga se procjenjuje povećanje kapaciteta negdje do 3%, što je u kontekstu natjecateljskog sporta vrlo osjećajan napredak.

Soda bikarbona poboljšava tvoj sportski performans tako što inhibira zakiseljavanje tijela.

Soda bikarbona u prehrani sportaša

Malo sportskih dodataka prehrani je tako istraženih kao što je soda bikarbona. Znanstvenici ju naime istražuju već skoro jedno stoljeće i odrađen je bio veliki broj istraživanja koji potvrđuju njenu učinkovitost.

Vrhunski sportaši ju koriste za relativno nisku, međutim primjetnu razliku u sportskom performansu kod izuzetno visokih intenzivnosti, dakle u intervalima sprinta koji traju između 3 do 12 minuta.

Prednosti sode bikarbone za sportašeUnos soda bikarbone treba započeti sat ili dva prije treninga.

Soda bikarbona je tako korisna kod raznih sportaša, od nogometa do borilačkih vještina, a koriste ju i sportaši izdržljivosti jer s njom poboljšavaju svoj performans u završnim sprintevima i usponima.

Soda bikarbona poboljšava tvoj sportski performans u kratkim intervalima najveće intenzivnosti.

Prednosti sode bikarbone za sportaše

Redovito uzimanje sode bikarbone može imati brojne pozitivne učinke na zdravlje, a koristi se čak za liječenje mnogih kroničnih bolesti. Za sportaša je korisna jer ima ergogeni učinak, dakle poboljšava sportski performans.

Finalni sprint

Njena je primarna svrha smanjiti kiselost tijela, što je vrlo bitno za sportaše izdržljivosti. Redovito vježbanje iznad laktatnog praga naime kiseli tijelo i mišiće, a ima brojne negativne posljedice:

  • Povećani umor i pad energije
  • Goruća bol u mišićima
  • Nemogućnost nastavka utrke
  • Dugotrajne zdravstvene posljedice

S konzumiranjem sode bikarbone možeš poboljšati svoj sportski performans i regulirati kiselost svojega tijela, što ima brojne prednosti na tvoje zdravlje. Međutim, soda bikarbona ima i negativne učinke, kojih je dobro biti svjestan, prije nego li ju počneš redovito koristiti.

Soda bikarbona ima brojne prednosti za sportaša, kao što su povećana izdržljivost i manja kiselost tijela.

Negativni učinci sode bikarbone

Iako je soda bikarbona općenito priznata kao izuzetno učinkovit i čak ljekoviti dodatak prehrani (mnogi pojedinci redovito konzumiraju sodu bikarbonu za uklanjanje zdravstvenih problema i bolesti), u većim količinama može, posebno ako tvoje tijelo nije naučeno, uzrokovati probavne probleme.

Zato se preporučuje da prije upotrebe na utrci ili bitnog treninga svoje tijelo naučiš na unos sode bikarbone i provjeriš kako se tijelo odaziva na nju. Tolerancija na tvari je za svakog pojedinca drugačija, zato je to jedini način da izbjegneš neugodne posljedice na utrci.

Dnevni unos sode bikarbone može uzrokovati i povećanje tjelesne mase, jer natrij koji je sastavni dio sode bikarbone, uzrokuje povećano zadržavanje vode u tijelu. To je dobro imati na umu, posebno tijekom natjecateljskog razdoblja kada je svaki kilogram tjelesne težine važan.

Kod konzumiranja sode bikarbone je bitno ne prekoračiti preporučeni unos tj. to činiš postepeno, prema vlastitim mogućnostima i potrebama.

Soda bikarbona može uzrokovati probavne probleme i povećanje tjelesne mase.

Unos sode bikarbone tijekom treninga 

Ako želiš iskoristiti pozitivne učinke sode bikarbone na tvoj sportski rezultat, moraš ju konzumirati već jedan ili dva sata prije utrke ili treninga. Preporučen unos prije utrke je oko 10 grama sode bikarbone.

Jer se unos prije utrke preporučuje podijeliti na više manje doza, a još bolje je sodu bikarbonu konzumirati u kombinaciji s ugljikohidratima koji olakšavaju probavu sode bikarbone, prije utrke je idealno unesti jednu do dvije porcije napitka Nrgy Unit Drink Buffer dva i jedan sat prije utrke.

Priporočen unos sode bikarbone

Preporučen unos sode bikarbone tijekom same utrke ili treninga je 5 grama na sat, što je jednako jednoj porciji napitka Nrgy Unit Drink Buffer. Ista sadrži i 45 grama ugljikohidrata u omjeru glukoze i fruktoze 1:0,8, zato ti za unos 90 grama ugljikohidrata na sat, što je preporučen unos za sportaše izdržljivosti tijekom intenzivnog treninga, preporučujemo kombinaciju s energetskim napitkom Nrgy Unit Drink ili energetskim gelom Nrgy Unit Gel.

Prije treninga potrebno je unesi 10 grama sode bikarbone u dvije doze, dva i jedan sat prije početka.

Soda bikarbona u kombinaciji s drugim proizvodima 

Kao što je rečeno, sodu bikarbonu je bolje konzumirati s ugljikohidratima jer to olakšava njenu probavu. Nrgy Unit Drink Buffer sadrži optimalnu dozu sode bikarbone tijekom treninga i 45 grama ugljikohidrata u omjeru glukoze i fruktoze 1:0,8 (to je energetska jedinica Nrgy Unit). U kombinaciji s drugim proizvodima tvrtke Nduranz za unos energije tijekom treninga, na ovaj jednostavan način se možeš pobrinuti za optimalan unos mikro i makro nutrijenata.

Još jedan proizvod koji odlično djeluje u kombinaciji sa sodom bikarbonom je beta-alanin. Zapravo oboje imaju sličan učinak regulacije pH u tijelu, s time da beta-alanin djeluje prije svega na mišiće, a soda bikarbona na krv. Iako o njihovom ukupnom djelovanju nije bilo puno istraživanja, kombinacija ova dva proizvoda može imati vrlo sinergijski učinak.

Beta alaninSoda bikarbona i beta alanin reguliraju pH u tijelu, pa je logično kombinirati njihov unos.

Sodu bikarbonu možeš kombinirati s ugljikohidratima i beta-alaninom.

Sportski napitak sa sodom bikarbonom

Nrgy Unit Drink Buffer ti omogućuje unos soda bikarbone u kombinaciji s ugljikohidratima što olakšava njenu probavu. Napitak možeš koristiti prije ili tijekom treninga, isto tako za dnevni unos sode bikarbone, posebno ako bi htio/htjela smanjiti kiselost tijela.

Nrgy Unit Drink Buffer na porciju sadrži 45 grama ugljikohidrata u omjeru glukoze i fruktoze 1:0,8 te 5 grama sode bikarbone.

Soda bikarbona je jedan od najistraženijih dodataka prehrani na tržištu, zato bez brige, ali radi se o još jednom marketinškom pothvatu velikih prodavača koji svake godine nalaze novu magičnu tvar.

Pitanje je samo, trebaš li ju ti kao pojedinac. Želiš poboljšati performans iznad laktatnog praga ili smanjiti kiselost tijela te time izbjeći mnoge zdravstvene probleme? Onda je odgovor da U suprotnom sodu bikarbonu ne trebaš.

Sportski napitak sa sodom bikarbonomKoliko će soda bikarbona podići performanse sportaša sportova izdržljivosti?



Pročitaj više:

Pravilna prehrana biciklista

Hrana za bržu regeneraciju mišića?