Koje ključne informacije možeš dobiti od etiketa na hrani?
Vrijeme čitanja: 5 min

Koje ključne informacije možeš dobiti od etiketa na hrani?

Vrijeme čitanja: 5 min
Nauči donositi bolje odluke pri odabiru prehrambenih proizvoda koje konzumiraš.
Koje ključne informacije možeš dobiti od etiketa na hrani?

Svaki prehrambeni proizvod, uključujući dodatke prehrani, prema zakonu mora na etiketi navesti sastojke i podatke o nutritivnoj vrijednosti.

Ali ispravno čitanje ovih informacija nije tako jednostavno kao što zvuči.

U ovom blogu naučit ćeš kako pravilno čitati deklaracije na hrani i donositi bolje odluke pri odabiru hrane koju konzumiraš.

Sol i šećer

Sol i šećer dvije su hranjive tvari na koje aktivna osoba treba gledati drugačije.

Poznato je da u prosjeku konzumiramo previše soli. Budući da je sol potencijalno problematična, proizvođači moraju izraziti količinu soli koju prehrambeni proizvod sadrži.

Ova informacija može biti ključna za nekoga tko ima problema s visokim krvnim tlakom ili vodi sjedilački način života. S druge strane, aktivna osoba gubi velike količine natrija tijekom tjelesne aktivnosti, posebice u ljetnim mjesecima.

Slična je priča i sa šećerom. Pretjerani unos šećera može biti štetan za tvoje zdravlje i može dovesti do zdravstvenih problema, poput pretilosti i dijabetesa tipa 2. Ali ono što predstavlja višak šećera za prosječnu osobu koja sjedi, nije pretjerano za sportaša koji tijekom treninga konzumira veće količine šećera kao brzi izvor energije.

Informacije o šećeru također mogu biti problematične na etiketama hrane za sportsku prehranu. Iako je na prehrambenoj naljepnici energetskog gela navedena količina šećera koju sadrži, to ti ne govori o kojoj vrsti molekula šećera je riječ.

Fruktoza i glukoza dva su primjera jednostavnih šećera, no njihov transport kroz krvotok se razlikuje. Ovo može biti važan podatak kada pokušavaš napraviti optimalan plan prehrane za utrku.

Popis sastojaka

Popis sastojaka deklarira sve sastojke korištene u proizvodnji prehrambenog proizvoda. Sastojci su navedeni padajućim redoslijedom na temelju njihove mase, uključujući aditive.

To znači da su najzastupljeniji nutrijenti ili sastojci u prehrambenom proizvodu navedeni prvi. Popis sastojaka mora ispravno naglasiti alergene, obično mijenjanjem fonta, kao što je korištenje podebljanog fonta.

Redoslijed sastojaka koristan je kada pokušavate napraviti informirani izbor. Uzmimo energetsku pločicu kao primjer i usporedimo dvije različite energetske pločice (Monster Flapjack i Training Bar), pri čemu je potonja dostupna u našoj trgovini:

  1. Popis sastojaka prve energetske pločice: ZOBENE PAHULJICE, biljni margarin (biljno ulje {palmino ulje, repičino ulje}, voda, emulgator {mono- i digliceridi masnih kiselina}, bojila {anato, kurkumin}, prirodne arome), čokoladni preljev 14% (šećer, biljno ulje {palmino ulje, palmino ulje}, sirutka u prahu (od MLIJEKA), PŠENIČNO brašno (obogaćeno kalcijem, željezom, niacinom i tiaminom), nemasni kakao prah, emulgator {SOJIN lecitin, poliglicerol poliricinoleat}, sirup od kukuruznog slada (djelomično invertirani šećerni sirup), šećer, glukozni sirup, prirodne arome.
  2. Popis sastojaka druge energetske pločice: datulja, zobeno brašno (GLUTEN), fruktoza, glukozni sirup, biljno ulje (kokos), izomaltuloza, ovlaživač: glicerin, sredstvo za dizanje: natrijev bikarbonat, prirodna aroma, cimet, jodirana sol, emulgator : lecitin.
  na 100g prve energetske pločice na 100g druge energetske pločice
Energija 446 kcal 172.3 kcal
Ukupno masti 21.7 g 8 g
Zasićene masti 9.7 g 2.6 g
Ukupno ugljikohidrata 53.6 g 67.5 g
Šećeri 25.4 g 39.7 g
Prehrambena vlakna 5.3 g 3.1 g
Proteini 6.5 g 5.5 g
Sol 0.18 g 1.3 g

Brzo možemo primijetiti da je drugi sastojak nakon zobi u prvoj energetskoj pločici biljna mast, dok su u drugoj energetskoj pločici osnovni sastojci datulje i zob.

Prva energetska pločica sadrži više dijetalnih masnoća od druge energetske pločice, što potvrđuje oznaka s podacima o nutritivnoj vrijednosti.

Energetska pločica Training Bar NduranzOva ukusna energetska pločica na biljnoj bazi održat će tvoju razinu energije punom tijekom intenzivne sportske aktivnosti.

Popis sastojaka pomaže u određivanju sastava ugljikohidrata. Oznaka s nutritivnim vrijednostima pokazuje količinu ugljikohidrata i šećera u obje energetske pločice, ali ne govori ništa o njihovom sastavu.

Provjerom popisa sastojaka vidljivo je da u našem primjeru druga energetska pločica sadrži i šećere u obliku fruktoze (datulje i dodana fruktoza), dok je u prvoj energetskoj pločici osnovna jedinica ugljikohidrata uglavnom glukoza.

Zemlja podrijetla

Zemlja podrijetla konačnog proizvoda određuje se na temelju zemlje ili regije u kojoj je obavljena posljednja značajna prerada proizvoda, čiji je rezultat proizvodnja novog finalnog proizvoda ili proizvoda koji predstavlja važan korak u proizvodnju konačnog proizvoda.

U pravilu dobivamo samo informaciju o podrijetlu konačnog proizvoda, ali ne i o mjestu porijekla njegovih osnovnih sastojaka.

Datum isteka

Vrlo bitan podatak za vas je rok trajanja prehrambenog proizvoda.

Ovisno o vrsti prehrambenog proizvoda, na etiketi hrane može biti navedeno „upotrijebiti do” ili „najbolje upotrijebiti do”. 'Upotrebiti do' označava datum dok prehrambeni proizvod nije siguran za uporabu, dok 'najbolje upotrijebiti do' označava datum do kada prehrambeni proizvod ne očuva očekivanu kvalitetu.

Koja je razlika?

Rok valjanosti ili 'upotrijebiti do'

Namirnice koje su iz mikrobiološke perspektive vrlo kvarljive i mogu vrlo brzo postati opasne po tvoje zdravlje, datum minimalne trajnosti zamjenjuje se rokom valjanosti.

Izraz 'upotrijebiti do' koristi se za lako kvarljivu hranu, kao što je svježa riba, svježe mljeveno meso, svježe mlijeko itd.

Datum minimalne trajnosti ili „najbolje upotrijebiti do”

To predstavlja rok do kojeg namirnica ne očuva sve svoje kvalitete pod uvjetom da je pravilno skladištena.

Namirnice nakon ovog datuma i dalje su upotrebljive. Mogu početi gubiti okus i aromu, ali ne predstavljaju rizik za tvoje zdravlje.

Najbolji energetski gelovi za biciklizam i trčanjeSvi naši energetski gelovi imaju oznaku 'najbolje iskoristiti do'. To znači da se ne moraš brinuti da li će postati opasni za tvoje zdravlje.

Izraz 'najbolje do' nalazi se na brojnim smrznutim, suhim (tjestenina, riža), konzerviranim ili drugim namirnicama (biljno ulje, čokolada itd.).

Ipak, nakon otvaranja pakiranja trebalo bi slijediti upute koje govore kako postupati s proizvodom nakon otvaranja i rok u kojem ga treba potrošiti.

Zdravstvene i prehrambene tvrdnje

Jedna od strategija proizvođača hrane za povećanje izloženosti proizvoda među potrošačima je stavljanje zdravstvenih i prehrambenih tvrdnji na ambalažu.

Prehrambene tvrdnje

Prehrambena tvrdnja je svaka tvrdnja koja navodi, pretpostavlja ili nagovještava da prehrambeni proizvod ima korisna prehrambena svojstva u pogledu energije (kalorijske vrijednosti), hranjivih tvari ili drugih sastojaka.

Primjeri prehrambenih tvrdnji:

  • BEZ MASTI i svaka tvrdnja sličnog značenja znači da prehrambeni proizvod ne sadrži masti. Takva tvrdnja dopuštena je samo ako proizvod ne sadrži više od 0,5 g masti na 100 g ili 100 ml.
  • IZVOR PROTEINA i svaka tvrdnja sa sličnim značenjem znači da je prehrambeni proizvod izvor proteina. Takva tvrdnja dopuštena je samo ako najmanje 12% prehrambenog proizvoda predstavlja protein.
  • VISOKI SADRŽAJ PREHRAMBENIH VLAKANA i svaka tvrdnja sličnog značenja dopuštena je kada prehrambeni proizvod sadrži najmanje 6 g prehrambenih vlakana na 100 g ili najmanje 3 g prehrambenih vlakana na 100 kcal.

Zdravstvene tvrdnje

Zdravstvena tvrdnja je svaka tvrdnja koja navodi, pretpostavlja ili nagovještava korelaciju između kategorije prehrambenih proizvoda, jednog prehrambenog proizvoda ili jednog od njegovih sastojaka s jedne strane i zdravlja s druge strane (npr. prehrambeni proizvod poboljšava probavu ).

Sva ova potraživanja regulirana su zakonom. Mogu se koristiti samo tvrdnje odobrene zakonodavstvom EU.

Primjer zdravstvenih tvrdnji:

  • Cink ima ulogu u metabolizmu ugljikohidrata.
  • Kalcij doprinosi povećanju oslobađanja energije tijekom metabolizma.
  • Magnezij doprinosi smanjenju umora.
  • Ugljikohidrati pridonose uspostavljanju normalne funkcije mišića (kontrakcija) nakon vrlo intenzivne i/ili dugotrajne tjelesne aktivnosti koja uzrokuje umor mišića ili smanjenje zaliha glikogena u skeletnim mišićima.
  • Željezo ima ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina.
    Morski magnezij 4Endurance ProMorski magnezij osigurava vrlo visoku razinu apsorpcije ovog iznimno važnog minerala.

    Ostale oznake/indikacije?

    Pakiranje hrane može sadržavati i druge oznake, za koje prehrambeni proizvod mora ispunjavati određene uvjete da bi mogao nositi određenu oznaku.

    Ove oznake mogu deklarirati odsutnost sastojka (gluten, laktoza), način proizvodnje (bio), alternativnu prehranu (veganska), bez GMO-a itd.

    Dodaci sportskoj prehrani ponekad navode kada se proizvod treba koristiti: prije, tijekom ili nakon aktivnosti.

    Zaključak

    Označavanje hrane na ambalaži prehrambenih proizvoda više je od pukog informiranja potrošača o sastojcima. To je alat koji ti omogućuje donošenje boljih odluka pri odabiru hrane koju konzumiraš, utječući na tvoje zdravlje, kvalitetu života, pa čak i na sportsku izvedbu.

    Točne informacije omogućuju ti odabir prehrambenih proizvoda koji zadovoljavaju tvoje potrebe. Nadalje, tvoj izbor omogućuje ti neizravan utjecaj na prehrambene tvrtke kako bi poboljšale kvalitetu svojih proizvoda i preuzele veću odgovornost.

    Kao potrošač, važno je da naučiš kako čitati i razumjeti informacije na etiketama hrane. Tako ćeš postati informiran i odgovoran potrošač hrane.