Turno skijanje: Kako se pobrinuti za pravilnu prehranu?
Vrijeme čitanja: 3 min

Turno skijanje: Kako se pobrinuti za pravilnu prehranu?

Vrijeme čitanja: 3 min
Nemoj ostati bez energije usred planine.
Turno skijanje: Kako se pobrinuti za pravilnu prehranu?

Turno skijanje popularna je zimska aktivnost koja spaja tjelesno vježbanje, boravak u prirodi i nezaboravnu avanturu.

Da bi zaista uživao u turno skijanju, potrebna ti je odgovarajuća fizička priprema, određena razina vještine i odgovarajuća oprema. Potrebna je i pravilna prehrana kako bi svoje tijelo opskrbio energijom i hranjivim tvarima, što će ti omogućiti istinsko uživanje u treking skijaškim podvizima.

Pogledajmo neke stvari koje treba uzeti u obzir prilikom planiranja prehrane za turno skijanje.

Energetski zahtjevi za turno skijanje

Turno skijanje je sport koji zahtijeva visoku razinu energije. Prije svega, penjanje na planinu s punom opremom zahtijeva puno energije.

Prije uspona moraš napuniti zalihe glikogena. Pojedi doručak bogat ugljikohidratima i nešto proteina. Budući da se treking skijanje obično ne izvodi visokim intenzitetom i uglavnom se izvodi u aerobnim zonama, tvoj doručak može uključivati malo zdravih masnoća.

Primjeri doručka:

  • Zob s grčkim jogurtom, bananom i žlicom maslaca od kikirikija.
  • Omlet od jaja, avokado, kruh.
  • Tost s pilećim prsima, sirnim namazom i paprikom.
  • Kruh s biljnim namazom, dimljenim lososom i avokadom.
  • Palačinke s ricottom i marmeladom.

Također je važno nadoknaditi energiju izgubljenu tijekom aktivnosti!

Izbjegavaj duga razdoblja bez hrane, jer to može dovesti do iscrpljenosti. Uzimaj redovito međuobroke, ali neka budu manji kako ne bi opteretio želudac. Najbolji su međuobroci koji se temelje na jednostavnim ugljikohidratima, poput energetske pločice, banane, suhog voća ili sendviča s džemom.

Ova hranjiva i ukusna energetska pločica biljnog podrijetla osigurat će ti visoku razinu energije tijekom turnog skijanja.
Hladno vrijeme i velika nadmorska visina mogu vam smanjiti apetit, a ponekad ti je hrana posljednja stvar na umu. Zato je još važnije sa sobom ponijeti grickalice koje jako voliš i napraviti plan prehrane prije aktivnosti. Pročitaj neke ključne napomene koje će ti pomoći u planiranju prehrane.

Bitno je da tijekom treking skijanja svom tijelu osiguraš dovoljne količine energije. Budući da ti hladnoća može smanjiti apetit, moraš se pridržavati svog plana prehrane.

Hidratacija je neophodna u turno skijanju

U hladnom zimskom vremenu hidratacija se često zanemaruje. No, imaj na umu da se zimi znojiš i gubiš vodu jednakom brzinom nego ljeti.

Štoviše, niske temperature povećavaju potrebe za tekućinom, budući da hladan zrak sadrži manje vode od vrućeg zraka, zbog čega disanjem gubiš još više vode.

Dehidracija ima nekoliko negativnih posljedica:

  • pad performansi,
  • glavobolja,
  • poremećaji pažnje
  • i zbunjenost.

    Bilo bi iznimno opasno susresti se s ovim posljedicama u planinama, stoga vodi računa o optimalnoj hidrataciji.

    Za održavanje optimalne hidratacije nije dovoljno piti vodu. Budući da znojenjem gubiš elektrolite, moraš ih nadoknaditi. Najbolji način za to je izotonični sportski napitak.

    Pobrini se za optimalnu hidrataciju i visoku razinu energije uz izotonični sportski napitak Nrgy Unit Drink!

    Nrgy Unit Drink sadrži elektrolite u obliku citrata, što znači da osiguravaju visoku stopu apsorpcije bez probavnih problema. Ovaj će te napitak također održati potpuno hidratiziranim i smanjiti osjećaj umora pružajući ti optimalnu kombinaciju ugljikohidrata i nadoknađujući minerale koje gubiš znojenjem.

    Začini svoju hidrataciju ukusnim izotoničnim sportskim napitkom ili dodaj elektrolite u vodu šumećim tabletama.

    Multi-day ski touring

    Najpredaniji sportaši u turno skijanju produžuju svoju avanturu na nekoliko dana. Ali takva iskušenja zahtijevaju još veću pozornost pravilnoj prehrani.

    U slučaju da su planinske kolibe zatvorene ili putuješ stazama gdje ih nema, u potpunosti ovisiš o hrani u ruksaku.

    Osim grickalica baziranih na jednostavnim ugljikohidratima, takva hrana sadrži složene izvore ugljikohidrata, proteina i nešto masti. Obavezno spakiraj pločice za oporavak, zob, konzerviranu tunu, kuhana jaja, šunku, kruh itd.

    Procijeni koliko će trajati tvoja avantura turno skijanja. Budući da su vremenski uvjeti u planinama nepredvidivi, uvijek sa sobom ponesi nešto više hrane. Ništa nije gore nego ostati bez energije usred planina. Budući da je uobičajena oprema u treking skijanju plamenik, sa sobom možeš ponijeti i tjesteninu ili rižu jer imaju izvrsnu vrijednost omjera težine i energije.

    Višednevna turno skijaška avantura zahtijeva još veću pozornost prehrani. Preporučujemo da sa sobom poneseš dodatnu hranu.

    Oporavak mišića nakon turno skijanja

    Nakon napornog dana turno skijanja, vrijeme je za obrok bogat proteinima i ugljikohidratima.

    To će ti omogućiti da obnoviš svoje mišiće i napuniš zalihe glikogena, pripremajući svoje tijelo za sljedeći izazov. To se zove oporavak mišića nakon treninga.

    Važno je da imaš spreman obrok za oporavak jer ga moraš konzumirati odmah nakon treninga kako ne bi izgubio priliku za kvalitetan oporavak.

    Najbolji napitci za oporavakProvjeri našu ponudu napitaka za oporavak i odaberi najbolji za sebe!

    Najučinkovitiji način za pokretanje optimalnog oporavka mišića nakon turno skijanja je korištenje napitka za oporavak. Ponesi svoj shaker s napitkom za oporavak, pomiješaj ga s vodom nakon treninga i započni optimalan oporavak mišića!

    Oporavak mišića nakon turno skijanja je neophodan. Najprikladniji i najučinkovitiji način da ga pokreneš je napitak za regeneraciju.

    Zaključak

    Turno skijanje zahtijeva pravilan pristup sportskoj prehrani.

    Budući da ti hladnoća može smanjiti osjećaj apetita, važno je da se pridržavaš svog plana prehrane.

    Dobar plan prehrane uključuje unos energije tijekom treninga, pravilnu hidrataciju i oporavak mišića nakon treninga.

    Da bi to postigao, možeš koristiti dodatke prehrani, poput energetskih pločica, izotoničnih sportskih napitaka, tableta za elektrolite i napitaka za oporavak.